2024-02-13T08:42:30+02:00

Ако сте сериозни в тренировките си, много е вероятно да сте изпитали т.нар. "плато". Тренирате по-усилено, консумирате допълнителни протеини в диетата си, но просто нямата силата и развитието, които желаете. Последните научни изследвания показват, че е по-важно "кога" се храните от това "какво" приемате. Набавяйки точно необходимите хранителни вещества в точния момент през 24-часовия растежен цикъл, може да активирате естествените анаболни агенти на тяллото и да постигнете растеж и чиста мускулна маса, надхвърляйки всичко, което сте мислили че е възможно.

По време на 24-часовия растежен цикъл има периоди, в които мускулите са активно включени в производството на енергия, периоди когато се възстановяват и периоди, в които растат. За функионирането на тази "метаболитна машина" по най-добрия начин в конкретния период са необходими конкретни количества и видове хранителни вещества, консумирани в точното време. В зависимост от конкретните метаболитни нужди в дадения момент тази "машина" може да бъде насочена към възстановяването на мускулния гликоген (складираната форма на глюкоза) или към синтезирането на мускулни протеини. Всяка от тези операции изисква различни видове хранителни вещества и ако сте в състояние да набавите правилните миксове от хранителни вещества в точния момент, вие ще увеличите значително възстановяването от упражнения, мускулния растеж, силата и енергията си.

 Фокусът на спортното хранене е бил насочен към това какви храни са необходими на силовия атлет. Бързо бе установено, че силовите атлети се нуждаят от повече протеини, отколкото обикновения човек. Това води и до идеята: "щом протеините са добри, повече протеини ще са още по-добре". За съжаление може да консумирате протеините на цяла крава, но ако мускулите ви не са "възприемчиви" в този конкретен момент, протеинът ще бъде пропилян. Така или иначе много малко атлети се провалят да си набавят необходимите протеини. Тогава защо стигат "плато"?

 Консумирайки същото количество хранителни вещества, но целейки консумирането им спрямо трите фази на мускулния растеж, вие ще може да избегнете т.нар. "плато" и да постигнете далеч по-добри мускулен растеж и мускулна маса.

 Трите фази, за които споменахме са: енергийна, анаболна и растежна фази. В следващите части на блога ни ще разгледаме всяка една от тях и необходимите хранителни вещества на организма през тази фаза от дневния растежен цикъл.

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност